Löktrav

Löktravspesto
Nu dräller det av löktrav. Ut o plocka och gör egen god pesto.

Recept
Ca 1 liter lätt pressade löktravsblad
1 – 1,5 dl oliv- eller rapsolja
1,5 dl solrosfröer (alt valnötter/pinjenötter)
saften av 1/2 citron
100 g parmesanost (eller annan smakrik hårdost)
ett par nypor salt, lite svartpeppar, ev en knivsudd chili
Gör så här:
Kör fröerna/nötterna och osten i mixer och sedan löktravs bladen. Häll försiktigt över oljan och droppa i citronen. Öka eller minska oljemängden beroende på hur fast du vill ha peston. Smaka av med salt och peppar.
Förvara i burk med lock i kylskåpet med lite olja överst.
Har du inte så mycket löktrav – gör en halv sats!
Tips: Peston går bra att frysa. Blomman är ätlig och passar bra i sallader, precis som bladen.
Du kan också finhacka eller mixa bladen och göra löktravssmör. Smaken kommer bäst fram när växten blandas med smör eller olja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *