Europas minsta teater

Teaterlokalen på Fjällgatan 16 ligger i ett litet trähus byggt strax efter Katarinabranden 1723. Här har funnits sylteri, krog, viktualiebod, färghandel, barndaghem och lagerlokal innan Dur & Moll flyttade in. Initiativtagare till teatern är Gen Hedberg (född 1952) som hade gått i lära hos maskmakaren Arne Högsander.[2] Men hon hade idén att inrätta en intim teater och spela teater för vuxna. Den rätta lokalen fann hon 1996 på Fjällgatan 16. Med hjälp av vänner iordningställdes lokalen för sitt nya ändamål. Stor inspiration har varit Allan Edvall och hans Teater Brunnsgatan Fyra, samt den nederländske dockspelaren Neville Tranter. 1998 började den första föreställningen med “Aline på Berget” som utspelar sig på sjuttonhundratalet.

Dur & Moll drivs som ideell förening. Gen Hedberg är både teaterdirektör och enda skådespelare. Hon ger även idéer till nya uppsättningar som väver ihop fantasi och fakta. Exempelvis “Ejdra” som handlar om ett kvinnoöde i 1600-talets Stockholm med trolldom, häxor, vidskepelse och grymma avrättningar på Södermalms galgberget som en gång i tiden låg på Stigberget ett stenkast från teatern.